یکی از قطعات سخت افزاری در کامپیوترهای شخصی و لپ تاپها درایو نوری است و اگر عادت به مطالعه مشخصات فنی این وسایل داشته باشید، خواهید دید بودن یا نبودن بسیار مهم است. استفاده از درایوهای نوری یا همان Optical Drive برای خواندن اطلاعات از روی دیسکهای نوری مانند CD ، DVD و دیسکهای Blu-ray و بازیابی و یا ذخیره این اطلاعات است. برای آشنایی به این قطعه ادامه این مطلب را دراین مقاله دست ندهید.
فهرست مطالب
- Optical Drive یا درایو نوری چیست؟
- اجزای مختلف درایو نوری چیست؟
- معرفی انواع درایو نوری
- چرا DVD Writer دو سیم USB دارند؟
- بررسی جریان الکتریکی مصرفی درایو نوری اکسترنال
- نکات مهم هنگام خرید درایو DVD اکسترنال چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
Optical Drive یا درایو نوری چیست؟
درایو نوری به یک سیستم یا قطعه سخت افزاری گفته میشود که به کاربران لپ تاپ یا کامپیوتر امکان میدهد از DVD ، CD و دیسک نوری Blu-ray استفاده کنند. درایو دارای لنزهای خاصی است که امواج الکترومغناطیسی را پخش میکند. این امواج وظیفه خواندن و نوشتن دادهها را بر روی دیسکهای نوری را دارند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لپ تاپ برنامه نویسی را بخوانید. همچنین قادر هستند که اطلاعات ذخیره شده بر روی CD و DVD را حذف کرده و روی آنها اطلاعات جدید ذخیره کرد.
درایو نوری قطعات اصلی دستگاههای الکترونیکی مانند پخش کنندههای VCD، دستگاههای پخش سی دی، پخش کنندههای Blu-ray، دستگاههای پخش DVD و برخی از کنسولهای بازیهای ویدیویی مانند Microsoft Xbox one ، Sony PlayStation 2، 3 و 4 و Nintendo Wii U هستند. امروزه درایوهای نوری به دلیل انقلابی که در سیستمهای مدیریت رخ داده و وسایل زیادی برای ذخیرهسازی وجود دارد، کمتر رایج هستند با این وجود نمیتوان از اهمیت آن غافل شد.
اجزای مختلف درایو نوری چیست؟
Optical drive از اجزای زیر تشکیل شده است. این اجزا در تمامی درایو های نوری وجود داشته و کارایی یکسانی دارند:
- بخش متحرک درایو : شامل بخش های ورود و خروج CD و بخش های متحرک اپتیک می شود. قسمت های متحرک وظیفه چرخاندن دیسک، جابجا کردن آن و در نهایت جابجا کردن هد خوانشگر یا نویسنده را بر عهده دارند.
- بخش موتور گرداننده دیسک: شامل یک موتور در وسط درایو که وظیفه چرخش دیسک را بر عهده دارد. این موتور این قابلیت را دارد که بتواند دیسک را با سرعت های مختلف به چرخش در آورد، گرچه بسیاری از مواقع سرعت چرخش یکسان است و تغییر نمی کند.
- بخش اپتیک درایو: شامل بخش اپتیک و بازی حرکت دهنده اپتیک می باشد. این بخش برای خواندن اطلاعات از روی CD بر روی CD در حال چرخش حرکت می کند. این بخش همچنین می تواند برای نگارش اطلاعات بر روی دیسک نیز به کار رود.
- بخش برد مرکزی: وظیفه برد یا کیت اصلی کنترل دور موتور و تنظیم حرکت اپتیک روی دیسک است. پردازش اطلاعات خوانده شده از روی دیسک توسط این بخش انجام خواهد شد. اطلاعات را این بخش توسط کابل های ساتا به برد اصلی رایانه انجام داده می شود.
معرفی انواع درایو نوری
درایوها در انواع مختلفی تولید می شوند که در دو دسته بندی کلی درایو نوری اکسترنال و اینترنال تقسیم بندی می شوند.
1. درایو نوری اینترنال
درایو اینترنال در داخل کیس ها و لپ تاپ ها قرار می گیرند و با پیچ های خاصی به بدنه متصل می شوند. در این مدل از درایو به دلیل اتصال مستقیم به مادربرد سرعت بالاتری برای پردازش دارند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لپ تاپ هواوی میت بوک D14 را بخوانید.
ین نوع درایو نیز دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به آن ها اشاره می شود.
مزایا :
- با استفاده از کابل ساتا و به طور مستقیم به مادربرد متصل می شود.
- درایو نوری اینترنال دارای قدرلت لنز و موتور بیشتری دارد.
- در درایوهای اینترنال برق مستقیم از پاور سیستم تامین می شود.
- سرعت خواندن و نوشتن در درایو اینترنال نسبت به درایو نوری اکسترنال بیشتر است.
- یک درایو اینترنال با ویژگی های مشابه یک درایو اکسترنال قیمت کمتری دارد.
- طول عمر درایو اینترنال نسبت به اکسترنال بالاتر است.
- درایو نوری داخلی
معایب :
- به دلیل قرارگیری درایو اینترنال درون سیستم قابلیت جابه جایی در آن وجود ندارد.
- وجود درایو اینترنال درون لپ تاپ باعث افزایش ضخامت و وزن آن می شود.
- درایو اینترنال دارای دور موتور بالاتری است و امکان شکستن دیسک های قدیمی و خش دار در آن ها بالاتر است.
2. درایو نوری اکسترنال
درایو نوری اکسترنال Optical drive external همانطور که از نامش مشخص است درون رایانه و یا لپ تاپ قرار نمی گیرد و از آن ها میتوان در خارج از سیستم ها استفاده کرد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله نکات پیش از خرید تبلت را بخوانید. اتصال درایو اکسترنال به رایانه و یا لپ تاپ تنها با کابل یو اس بی صورت می گیرد.
در واقع کابل USB در درایو اکسترنال دارای دو وظیفه است. یکی ارسال اطلاعات و دیگری تامین برق درایو اکسترنال. این نوع درایوها به محض اتصال به رایانه به سرعت شناسایی می شوند.
مزایا :
- این درایوها را می توان به لپ تاپ و یا هر رایانه دیگری متصل کرد.
- اتصال Optical drive اکسترنال آسان بوده و به راحتی توسط تمامی سیستم عامل ها شناسایی می شوند.
- این نوع درایو ها نیازی به نصب درایور ها و نرم افزار جانبی برای شناسایی ندارند.
- از درایو اکسترنال می توان برای رایت کردن CD و DVD نیز استفاده کرد.
معایب :
- درایو نوری اکسترنال نسبت به درایو های نوری اینترنال طول عمر کمتری دارد.
- این درایو ها به دلیل استفاده از کابل USB کند تر بوده و فرآیند خواندن اطلاعات از آن ها طولانی تر است.
- درایو نوری اکسترنال و خارجی
چرا DVD Writer دو سیم USB دارند؟
انسان برای زنده موندن و بقا به اکسیژن و به تبع اون به جریان خون نیاز داره ، هر وسیله الکترونیکی هم برای زنده موندن و عملکرد صحیح به جریان الکتریکی نیاز داره DVD Writer هم از این قاعده مستثنا نیستند. جریان الکتریکی و ولتاژ دو فاکتور مهم در مدارات الکتریکی هستند که بدون وجود اینها اصلا الکترونیک بی معنی است.
پورت USB ولتاژ ثابت 5 ولت داره با جریان های مختلف که این عبارت (مختلف) بستگی به دستگاه وصل شده به پورت USB داره. هر دستگاهی که با پورت USB کار میکنه (مثل فلش مموری ، رم ریدر و …) جریان مشخص و متفاوتی رو از پورت USB میکشه. مثلا شاید یک فلش مموری 50 میلی آمپر بکشه و یک رم ریدر 100 میلی آمپر.
بررسی جریان الکتریکی مصرفی درایو نوری اکسترنال
DVD Writer ساختاری مکانیکی دارد و دارای موتور است. موتور در DVD Writer وظیفه چرخوندن DVD و یا CD رو داره تا با حرکت خطی لنز (اپتیک) ، دستگاه به تمام نقاط روی DVD دسترسی داشته باشه. اصولا حرکات مکانیکی که با برق راه اندازی میشن در مقایسه با دستگاه تمام الکترونیکی، جریان بیشتری میکشن. چون حرکت یک جسم مکانیکی با روشن و خاموش شدن قطعات الکترونیکی (مثلا داخل یک آی سی) خیلی خیلی فرق داره.
جریان مصرفی دی وی دی رایتر اکسترنال حدود 500 میلی آمپر به بالا هست. این در حالیه که پورت USB معمولی حدود 100 تا 500 میلی آمپر (ماکزیمم) می تونه جریان بده . پس تا اینجا متوجه شدید که راه اندازی یک حرکت مکانیکی توسط برق، نیاز به جریان بالایی داره.
پورت های USB که روی کامپیوتر و لپ تاپ وجود داره ، برای جریان دهی نیست ، اغلب برای نقل و انتقال اطلاعات هست. هر چند جدیدا پورت هایی مخصوص شارژ طراحی کردن که وظیفشون فقط شارژ دستگاه های USB است. با این وجود وقتی شما هارد اکسترنال رو به پورت USB وصل میکنید، جریانی که نیازه تا هارد اکسترنال به درستی کار کنه برقرار نمیشه.
به همین منظور یک سیم USB برای انتقال دیتا و دریافت توان الکتریکی از پورت USB و یک سیم USB دیگه صرفا برای دریافت توان یا همون جریان الکتریکی از پورت USB طراحی میکنن. در این حالت اگه سیم USB اول، نتونست توان لازم رو دریافت کنه، مجبورید که سیم USB دوم رو هم به یکی دیگه از پورت های USB وصل کنید. به همین خاطر اغلب دستگاه های اکسترنال مثل دی وی دی اکسترنال دارای دو کابل usb می باشند.
نکات مهم هنگام خرید درایو DVD اکسترنال چیست؟
برای راحتی شما ، در اینجا چند ویژگی مهم را ذکر کرده ایم که باید قبل از خریددرایو نوری اکسترنال خارجی در نظر بگیرید. این به شما کمک می کند تا محصولی مطمئن پیدا کنید و بعدا پشیمان نخواهید شد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کروم بوک چیست را بخوانید.
1 – سرعت درایو
اولین چیزی که باید به آن توجه کنید سرعت خواندن و نوشتن هر درایور DVD است. امروزه اکثر درایورهای دی وی دی خارجی یا درایو نوری خارجی دارای نسخه پلاگین USB هستند. اطمینان حاصل کنید که درایو خارجی CD ROM شما از USB 3.0 پشتیبانی می کند زیرا این سرعت سریعتر از USB 2.0 قدیمی است و همچنین با عقب سازگار است.
2 – سازگاری
اکثر درایوهای DVD خارجی با Windows و Mac OS خوب کار می کنند. اگر نسخه ای قدیمی تر از هر یک از سیستم عامل های ذکر شده یا سایر موارد دارید ، به یاد داشته باشید که آیا این درایو DVD با نسخه سیستم عامل شما سازگار است یا خیر. علاوه بر این، بسیاری از آنها از Blu-ray پشتیبانی نمی کنند.
3 – اندازه درایو DVD اکسترنال
اگرچه، امروزه بسیاری از درایوهای DVD خارجی قابل حمل هستند و تحرک بالایی را ارائه می دهند. اما هنوز هم وجود دارد برخی از آنها که شما فقط می توانید در خانه استفاده کنید و نمی توانید آنها را حمل کنید.
بهتر است یک مورد کوچک، کم حجم و قابل حمل داشته باشید تا بتوانید به راحتی از هر کجا که می خواهید استفاده کنید.
4 – سر و صدا
از آنجا که دیسک های نوری درون درایوهای CD / DVD چرخانده شده اند و هنگام نوشتن یا خواندن از دیسک، سر و صدای آن به راحتی قابل شنیدن است. بنابراین اگر نمی خواهید از صدایی که خواندن / نوشتن آن را ناراحت می کند، اطمینان داشته باشید که با بهترین درایوهای DVD / CD خارجی که از فناوری کاهش نویز استفاده می کنند، بروید.
5 – کیفیت
مراقبت گسترده از وسایل الکترونیکی نیز درایورهای DVD خارجی اعمال می شود. اکثر درایوهای DVD خارجی شکننده هستند و باید با احتیاط کار کرد. بسیاری از آنها از پلاستیک ساخته شده اند. در صورت استفاده از پلاستیک با کیفیت خوب، می تواند دوام و قابل اعتماد باشد. استفاده از مواد مناسب و با کیفیت و بهترین دیسک های DVD خارجی.
6 – ضمانت
بیشتر دستگاه ها با مدت زمان 1 سال یا حداکثر 2 سال ضمانت همراه هستند. حتما درایو دی وی دی خارجی را با کارت گارانتی خریداری کنید تا در صورت بروز هرگونه خطا و خطا، تعویض شود.
سخن پایانی
شما در این مقاله با درایو نوری اکسترنال اشنا شدید.همچنین از مزایا و معایب و کاربرد آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
درایوهای نوری یا دیسکهای نوری با استفاده از پرتوی لیزر خوانش اطلاعات را انجام میدهند. این درایوها با استفاده از لنزهای مخصوص امواج الکترومغناطیسی را برای خواندن دادهها پخش میکنند.
شرکتهای مطرح زیادی همچون ال جی، لایت آن، ایسوس، ام اس آی، اچ پی و لنوو از جمله تولیدکنندگان برتر درایوهای نوری اکسترنال و اینترنال هستند.