خرید لپ تاپ از بازار نیازمند تجربه می باشد به طوریکه گاها با توجه به این امر که فروشنده هایی با سبک و روش های متفاوتی در بازار یافت می شوند امکان دارد خود لپ تاپ دارای مشکلاتی بوده که فروشنده محصول نیز آگاهی لازم را در این زمینه نداشته باشد بر همین اساس بهتر است هنگام خرید لپ تاپ یک تست کامل لپ تاپ گرفته شود. انجام این تست ها به خصوص در خرید لپ تاپ استوک و کارکرده بسیار مهم و ضروری است.
فهرست مطالب
- چگونه لپ تاپ استوک را تست کنیم؟
- نرم افزار تست لپ تاپ استوک یا همان دست دوم چیست؟
- معرفی نرم افزار تست مادربرد لپ تاپ
- علائم خرابی cpu لپ تاپ چیست؟
- چگونه هارد لپ تاپ را تست کنیم؟
- بررسی مراحل تست سلامت ظاهری لپ تاپ استوک
- بررسی مراحل تست سلامت سخت افزاری لپ تاپ استوک
- مراحل تست سلامت کیبورد لپ تاپ استوک چگونه است؟
- چگونه بفهمیم لپ تاپ باز شده است یا نه؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
چگونه لپ تاپ استوک را تست کنیم؟
برای تست کامل لپ تاپ قبل از هر امری بهتر است کارتن لپ تاپ مورد نظر را بررسی کنید تا مشخصات لپ تاپ با آنچه بر روی جعبه است یکی باشد. برای تست کامل لپ تاپ توجه داشته باشد لپ تاپی که خریداری می کنید بدون ویندوز و برنامه نباشد و در هنگام خرید نصب ویندوز را در اولویت قرار دهید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لیست قیمت لپ تاپ استوک را بخوانید. پس از نصب بر روی My Computer کلیک راست کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید در پنجره باز شده اطلاعات رم و سی پی یو را با مشخصات لپ تاپ خریداری شده مقایسه کنید.
در ادامه از سمت چپ پنجره باز شده گزینه Device Manager را انتخاب کنید تا اطلاعات مربوط به نصب درایورهای لپ تاپ را مشاهده کنید و از نصب درایورها مطمئن شوید. سپس در ادامه تست کامل لپ تاپ با استفاده از کلید ترکیبی Win + R باکس Run را باز کرده و عبارت Dxdiag را نوشته و اینتر را بفشارید و در پنجره باز شده به قسمت Display رفته و اطلاعات نصب گرافیک لپ تاپ مورد نظر را چک کنید.
برای تست کامل لپ تاپ از نظر گرافیک می توانید از قسمت Nvidia Control Panel مشخصات گرافیک اصلی لپ تاپ چک کنید. سپس به پیکسل دستگاه دقت داشته باشد در صورت وجود نقطه ریز به رنگ سفید یا سیاه دستگاه حاوی پیکسل سوخته می باشد. در آخر به چک کردن تاچ پد دستگاه دکمه های کیبورد دستگاه بپردازید با کم و زیاد کردن نور سطوح مختلف روشنایی لپ تاپ را چک کنید همچنین با پخش یک فایل صوتی بلندگوها را چک کنید. باتری و شارژر لپ تاپ و پورت ها را بررسی کنید تا شکسته و معیوب نباشند و به این صورت یک تست کامل لپ تاپ را انجام داده اید.
نرم افزار تست لپ تاپ استوک یا همان دست دوم چیست؟
یکی از بهترین نرم افزارها برای تست کامل لپ تاپ از نظر سخت افزاری عیب زدایی و انجام آزمایش بر روی سیستم ها برای جلوگیری از بین رفتن سخت افزار دستگاه در روزهای اولیه نرم افزار Bumln test Professional می باشد که با ساختن محیطی مجازی تمامی اجزاها و قطعات دستگاه مورد نظر را تحت فشار قرار داده و یک تست کامل لپ تاپ را اجرا می کند و در مورد پایداری و سلامت قطعات را مورد آزمایش قرار می دهد تا از کارکرد سالم قطعات اطمینان حاصل کند.
این نرم افزار سرعت cpu را با انجام عملیات ریاضی و محاسبات SIMD محاسبه و هارد دیسک و دیگر قطعات از جمله سی دی رام، رم، رایتر و کارت صوت و گرافیک دستگاه را چک می کند که تمامی این عملیات با چند کلیک توسط این نرم افزار قابلیت اجرا را دارند تا تست کامل لپ تاپ صورت گیرد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لپ تاپ استوک دل را بخوانید.
معرفی نرم افزار تست مادربرد لپ تاپ
برای تست کامل لپ تاپ از لحاظ سخت افزاری، نرم افزار AIDA که به اسم AIDA64 Extreme Edition منتشر شده است یکی از بهترین و حرفه ای ترین نرم افزار ها برای تست و عیب یابی سخت افزار کامپیوتر می باشد.
اگر احساس می کنید مشکلی در مادربرد سیستم شما پیش آمده است شما با استفاده از امکان تست جداگانه ی سخت افزار های سیستم این نرم افزار می توانید مادربرد سیستم را مورد تست و آزمایش قرار داده و از سالم و یا معیوب بودن آن مطلع شوید.
علائم خرابی cpu لپ تاپ چیست؟
برای تست کامل لپ تاپ توجه داشته باشید CPU خود گرما تولید می کند در صورت تولید نکردن گرما می توان پی برد که سی پی یو دچار مشکل است. همچنین در صورت خرابی سی پی یو دستگاه هیچ عکس العملی نشان نمی دهد به گونه ای که با زدن دکمه پاور دستگاه روشن نمی شود که از علائم خرابی سی پی یو می باشد.
چگونه هارد لپ تاپ را تست کنیم؟
برای تست هارد دیسک به صورت یک تست کامل لپ تاپ می توانید از برنامه کمکی Chkdsk.exe که در ویندوز موجود است و به کنترل هارد و مشخص کردن سکتورهای خرابی آن می پردازد استفاده کنید برای تست کامل لپ تاپ در مورد هارد دیسک یا باید از طریق خط فرمان Command Line اقدام کنید یا اینکه در مای کامپیوتر روی درایوی که قصد آزمایش آن را دارید کلیک راست کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید در ادامه به تب tools رفته و در باکس Error checking روی دکمه check now کلیک کنید و برای تست کامل درایو مورد نظر Scan for and attempt recovery of bad sectors را انتخاب کنید.
برنامه disc checkup یک برنامه برای تست کامل لپ تاپ در زمینه هارد می باشد که در پس زمینه ویندوز کار کرده و اطلاعات هارد را مورد بررسی قرار می دهد و در صورت بروز هر گونه مشکلی هشدارهایی مربوط به احتمال خرابی هارد را بیان می کند. یک برنامه کلی که به تست کامل لپ تاپ و قطعه هارد دیسک می پردازد برنامه شرکت سیگیت با نام Sea Tools می باشد که قادر به تست تمامی هارد ها در برند های مختلف می باشد.
بررسی مراحل تست سلامت ظاهری لپ تاپ استوک
قبل از اینکه سراغ سخت افزار لپ تاپ بروید، یکبار ظاهر لپ تاپ را چک کنید. نشانهای از ضربه یا فشار روی آن وجود نداشته باشد. لولاهای متصل کننده نمایشگر به بدنه باید کاملا سالم و بدون ایراد باشند. حتما از سلامت ظاهری لپ تاپ مطمئن شوید، سپس سایر مشخصات آنرا چک کنید. قبل از این کار بهتر است با گریدبندی لپ تاپ استوک آشنا شوید. چون درجه کیفی لپ تاپ با ظاهر آن ارتباط دارد.
سلامت صفحه نمایش لپ تاپ:
برای اطمینان از سلامت صفحه نمایش لپ تاپ باید نکات زیر را بررسی کرد.
- صفحه نمایش پیکسل نداشته باشد
- صفحه نمایش پرش تصویر نداشته باشد
- رنگهای صفحه نمایش واضح بود یا به اصطلاح رنگ صفحه نمایش در هم قاطی نشده باشد
برای تشخیص پیکسل در صفحه نمایش لپ تاپ ابتدا چند صفحه رنگی به رنگ های سفید، آبی، سبز، قرمز و سیاه ایجاد نموده، سپس هر کدام از صفحات رنگی را به صورت تمام صفحه باز کرده و صفحه نمایش را کامل بررسی کنید.
پیکسل سوخته (dead pixel)
به پیکسل یا پیکسل هایی که در واقع خاموش شده اند و به رنگ سیاه درآمده اند گفته می شود. یک پیکسل سوخته در صفحه نمایش همواره به رنگ سیاه نمایش داده می شود.
پیکسل داغ (hot pixel)
هنگامی که تمام ساب پیکسلها در هر شرایطی روشن بماند پیکسل داغ یا به اصطلح هاله به وجود میآید. در این حالت بدون توجه به رنگ تصویر در حال نمایش، تمامی ساب پیکسل ها به صورت همزمان روشن می مانند که نتیجه آن ترکیب رنگهای اصلی آبی، سبز و قرمز و ایجاد رنگ سفید پیوسته (یا هاله نوری ) می باشد. برای تشخیص بهتر و دقیق هاله بهتر است صفحه نمایش را با صفحه سفید تست کنید.
پیکسل گیر کرده (stock pixel)
اگر یک یا چند ساب پیکسل همواره روشن یا خاموش باشند بر اثر ترکیب ساب پیکسل های روشن، رنگ پیکسل به یکی از رنگ های قرمز، سبز و آبی و یا ترکیبی از یک جفت رنگ از رنگ های بالا درمی آید که در اصطلاح به آن پیکسل گیر کرده یا پیکسل رنگی گفته می شود.
بررسی مراحل تست سلامت سخت افزاری لپ تاپ استوک
پردازنده مرکزی، کارت گرافیک حتی رم و هارد نیز باید چک شوند. مشاهدهی مشخصات CPU و کارت گرافیک یک چیز است اما عملکرد صحیح این سخت افزارها یک چیز دیگر است. لذا حتما بعد از چک کردن مشخصات لپ تاپ، حتما آنها را تست کنید تا از عملکرد و سلامت آنها اطمینان حاصل کنید.بخشهای CPU – گرافیک – رم و هارد (+ویدیوها) در آینده اضافه خواهند شد.
تست باتری لپ تاپ
میزان سلامت باتری و ساعت کار کردن آن دو موردی هستند که قبل از خرید باید آنرا چک کنید. اول اینکه درصد سلامت باتری چقدر است. مورد بعدی مدت زمان شارژدهی باتری به لپ تاپ چقدر است.
تست درایو نوری
برای تست درایو نوری ما نصب ویندوز از روی یک سی دی یا یک دی وی دی را به شما پیشنهاد می کنیم. چون وقتی که شما یک لپ تاپ استوک را تحویل می گیرید همه ی قسمت های آن دست نخورده و تقریبا نو هستند. سعی کنید یک سی دی ویندوز را از طریق درایو نوری بوت کنید.
اگر موفق نشدید بدانید که درایو نوری شما مشکل دارد و خراب است. خب لپ تاپ ما ویندوز ندارد و درایو نوری ما هم خراب است. چگونه ویندوزنصب کنیم. نگران نباشید. شما می توانید توسط یک فلش درایو یا مموری کارت ویندوز خود را بوت کنید.
تست پورت های USB
خب برای نصب ویندوز از روی پورت USB شما نیاز به یک فلش درایو یا مموری کارت نیاز دارید که بوتیبل شده باشد. قطعا این راهکار روی همه لپ تاپ ها جواب می دهد. اگر موفق شدید که ویندوز خود را از پورت USB نصب کنید قطعا از آن پورتی که استفاده کردید سالم بوده و هیچ مشکلی نداشته؛ چون توانسته هم ویندوز را بوت کند و هم ویندوز را روی لپ تاپ شما نصب کند.
کافی است همان فلش درایو یا مموری کارت خود را به پورت های دیگر وصل کنید تا لپ تاپ مموری شما را شناسایی کند و اگر توانست فایل های موجود در مموری شما را نشان دهد بدانید که آن پورت سالم است و اگر اینطور نیست پورت شما یا مشکل دارد یا اینکه خراب است.
تست پورت VGA و Display
یکی از پورت های خروجی در لپ تاپ پورت VGA میباشد . برای تست سلامت این پورت در لپ تاپ شما باید یک کابل VGA و یک نمایشگر در اختیار داشته باشید، کابل VGA را به لپ تاپ وصل کنید در صورت سلامت این پورت تصویر لپ تاپ به نمایشگر منتقل می گردد.پورت های Display مانند پورت VGA یک پورت خروجی برای انتقال تصویر می باشند. پورت های Display را نیز مانند پورت VGA می توان با استفاده از کابل Display و یک نمایشگر تست کرد.
تست پورت HDMI
پورت HDMI یک پورت خروجی صدا و تصویر به صورت همزمان می باشد. برای تست این پورت شما باید با استفاده از کابل HDMI لپ تاپ را به یک تلویزیون که ورودی HDMI دارد وصل کنید. در صورتی که صدا و تصویر لپ تاپ به تلویزیون منتقل شود، پورت HDMI سالم است.
پورت LAN
برای تست پورت شبکه یا پورت LAN ، به یک کابل LAN و یک مودم نیاز دارید. با استفاده از کابل LAN مودم را به لپ تاپ وصل کنید. در صورت سالم بودن پورت LAN آیکن شبکه در گوشه راست پایین فعال می شود.
مراحل تست سلامت کیبورد لپ تاپ استوک چگونه است؟
فرض کنید می خواهید مقاله ای بنویسید یا در اینترنت مطلبی را جستجو کنید. خب اگر کیبورد نباشد یا اگر یکی از دکمه های آن کار نکند نمی توانید کارهای خود را انجام دهید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لپ تاپ استوک چیست را بخوانید. برای تست کیبورد ما به شما نرم افزار Keyboard Test Utility را به شما پیشنهاد می کنیم.
تست کردن تاچ پد
تاچ پد یا در واقع موس لمسی یکی از قسمت های لپ تاپ استوک می باسد که اگر نباشد شما نمی توانید به خوبی از لپ تاپ استفاده کنید. مثل استفاده از قسمت های مختلف از یک وبسایت. برای تست تاچ پد شما باید انگشت خود را روی آن بگذارید و به عنوان موس استفاده کنید و اگر متوجه خوب کار نکردن آن شدید معمولا با نصب کردن درایور مربوط به آن حل می شود اما اگر چنین نشد تاچ پد ایراد دارد.
تست کردن Wi-Fi
برای وبگردی و انجام خیلی از کارهای روزمره ما به Wi-Fi لپ تاپ نیاز داریم. برای تست Wi-Fi کافی است لپ تاپ استوک خود را به مودم خود یا Hotspot گوشی همراه خود متصل کنید. اگر وصل شد و شما به اینترنت متصل شدید Wi-Fi شما سالم است. اما اگر وصل نشد معمولا درایور مربوط به آن مشکل دارد و باید درایور همساز به آن نصب شود اما اگر باز هم وصل نشد بدانید که Wi-Fi لپ تاپ خراب است.
تست بلوتوث
اکثر لپ تاپ های امروزی بلوتوث ندارند یا به ندرت در آنها دیده می شوذ. برای تست بلوتوث لپ تاپ اول درایور مناسب مربوط به آن را نصب کنید. سپس گوشی همراه خود را به آن متصل کنید و تبادل اطلاعات کنید.
تست وبکم
وبکم یا دوربین لپ تاپ برای بعضی از افراد یکی از بخش های مهم لپ تاپ به شمار می آید. تماس تصویری توسط شبکه های اجنماعی مثل Skype، WhatsApp، Telegramو…، برگزاری کلاس های مجازی و سمینارها و جلسات مهم مجازی توسط نرم افزارهای وبینار مثل Adobe Connect، Zoom، Sky Room و… امروزه خیلی کاربرد دارد و یکی از ابزارهای مختلف برای ارتباط وجود وبکم می باشد. برای تست وبکم در ویندوز ۷ ما نرم افزار Webcam Surveyor را به شما پیشنهاد می کنیم.
چگونه بفهمیم لپ تاپ باز شده است یا نه؟
برای تشخیص تعمیری بودن لپ تاپ لازم است پیچ های دستگاه مورد نظر مورد بررسی قرار گیرند پیچ ها به صورتی می باشند که برای باز کردن آنها نیاز به فشار می باشد در صورتی که بر روی پیچ ها آثار پیچ گوشتی باشد یا داخل پیچ ها به رنگ قهوه ای در بیاید می توان تشخیص داد که لپ تاپ مورد نظر برای تعمیرات باز شده است.
- اما برای تشخیص اینکه دستگاه کارکرده است یا خیر چندین روش وجود دارد: روش اول رفتن به پنجره دسکتاپ و انتخاب گزینه Recent Places و مشاهده آخرین زمان پوشه های باز شده از طریق Date Modified می باشد.
- روش دوم مشاهده آخرین فایل های دستکاری شده از طریق Recent Items منوی Start ویندوز می باشد.
- روش سوم استفاده از قسمت جستجو در پنجره دسکتاپ می باشد بطوری که شما با انتخاب Date Modified در قسمت جستجو و وارد کردن تاریخ مورد نظر فایل ها و پوشه های استفاده شده را می توانید.
استفاده از Event viewer
- روش چهارم با استفاده از Event viewer آخرین فعالیت های انجام شده سیستم خود را مشاهده می کنید و این قسمت بهترین راهنما در زمینه آخرین زمان استفاده از سیستم شما می باشد.
- روش پنجم بررسی مدت زمان کارکرد سیستم می باشد برای این کار در ویندوز Task Manager را با فشار دادن همزمان Del + Alt + Ctrl باز کنید و در پنجره باز شده روی Performance کلیک کنید و از سربرگ cpu و Time Up میزان کارکرد لپ تاپ خود را مشاهده کنید.
- یک روش دیگر رفتن به قسمت سرچ منوی Start و نوشتن عبارت Command Prompt است در پنجره باز شده دستور Systeminto.exe را تایپ کنید و اینتر بزنید با مشاهده اطلاعات می توانید زمان اولین باری که سیستم شما کارکرده است را مشاهده کنید.
سخن پایانی
شما در این مقاله با تست لپ تاپ استوک آشنا شدید.همچنین از مراحل تیت و نرم افزارهای مورد استفاده آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
چرا سرعت هارد درایو من کاهش پیدا می کند؟
کاهش سرعت هارد درایو به خاطر چند مورد ممکن است اتفاق می افتد.بدسکتور (Bad Sector) یکی از اصلی ترین دلایلی است که می تواند سبب کاهش چشمگیر سرعت هارد درایو شما شود. بد سکتورها می تواند سبب شوند که هارد درایو شما پایین تر از سرعت واقعی خودشان کار کنند.
چرا سرعت لپ تاپ کم میشود؟
کند شدن سرعت لپ تاپ می تواند سخت افزاری یا نرم افزاری باشد که پی بردن به آن نیاز به بررسی صحیح دستگاه توسط کارشناسان دارد. گاه، قدیمی بودنِ سیستم و استهلاک قطعات آن سبب کند شدن سرعت لپ تاپ می گردند و گاه، وجود برخی بدافزارها سرعت آن را کاهش می دهند. بسته به نوع اشکال پیش آمده، در برخی موارد ممکن است با رعایت برخی نکات ساده در خصوص نحوه نگهداری سیستم مشکل برطرف گردد و در موارد دیگر ممکن است مجبور به ارتقا لپ تاپ و یا تعویض قطعات شد.